Web Analytics Made Easy - Statcounter

همه‌ساله در ۱۴ فروردین‌ماه شهر تاریخی اسفراین و گود چشمه زینل‌خان شاهد برگزاری بزرگ‌ترین رویداد ورزشی در خراسان شمالی است، آیین کهنی که امسال به‌واسطه شیوع کرونا برگزار نشد.

علی هنرمند در گفتگو با فارس عنوان کرد: حدود ۳۶ سال است که به‌عنوان مجری ومیدان‌دار گود بزرگ چشمه زینل‌خان اسفراین مشغول خدمت هستم و این برای اولین بار است که ۱۴ فروردین می‌آید و خبری از حماسه بزرگ ورزشی کشتی باچوخه در گود چشمه زینل‌خان اسفراین نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کشتی‌گیر پیش‌کسوت اسفراین گفت: باهمت پزشکان و پرستاران پشت کرونا را خاک می‌کنیم تا دوباره عاشقان کشتی باچوخه در گود چشمه زینل‌خان گرد هم جمع بشوند.  

هنرمند کشتی باچوخه را نه یک مسابقه ورزشی که بخش جدایی‌ناپذیر فرهنگ و سنت مردمان شمال خراسان و به‌ویژه اسفراین عنوان کرد و بیان کرد: از دیرباز کشتی باچوخه بخش ثابت جشن‌های عروسی و مراسم‌های سنتی مردم بود.

این پیشکسوت کشتی باچوخه اسفراین اعتقاد دارد: تغییرات زیاد در نحوه رقابت کشتی‌گیران اتفاق افتاده است، به‌طور نمونه درگذشته خبری از وزن‌کشی نبود و گاهی در گود کشتی مشاهده می‌شد، یک پهلوان سبک‌وزن با یک کشتی‌گیر ۱۲۰ کیلویی کشتی می‌گرفت.

 

وی تغییرات دیگر در کشتی با چوخه را نبود زمان در مسابقه عنوان کرد و گفت: گاهی تا ساعت‌ها دو پهلوان کشتی می‌گرفتند و چون بردوباختی در بین نبود، بعضی‌اوقات ادامه کشتی روز بعد برگزار می‌شد و تا زمانی که یک کشتی‌گیر خسته نشود و پشتش به زمین نخورد، این رقابت ادامه پیدا می‌کرد!

هنرمند درباره نحوه آغاز رقابت در کشتی باچوخه گفت: با فراخوان میدان‌دار یک پهلوان به وسط گود می‌آمد و او با صدای بلند رجز می‌خواند و حریف می‌طلبید.

این چوخه‌کار پیشکسوت درباره محتوای رجز کشتی‌گیران گفت: شعارهای حماسی که باهدف تحریک رقبا توسط پهلوان حاضر در میدان در گود کشتی طنین‌اندازمی‌شد، گرمابخش گودهای کشتی باچوخه بود، اما رجز اصلی این بود که چوخه‌کار با اشاره به‌دست خود به خورشید می‌گفت: «از مکانی که آفتاب طلوع می‌کند، تا جایی که غروب می‌کند؛ هرکسی توانایی کشتی گرفتن با من را دارد، بسم‌الله»

هنرمند در ادامه گفت: زمان زیادی از رجز پهلوان حاضر در میدان نمی‌گذشت که چوخه‌کاری دیگری از میان جمعیت راه خود را باز می‌کرد و برای سر شاخ شدن با حریف اعلام آمادگی می‌کرد.

داور قدیمی گودهای کشتی باچوخه خراسان شمالی با اشاره به نحوه قضاوت در این ورزش آیینی گفت: یکی از ویژگی‌ها برجسته کشتی باچوخه آموزه‌های اخلاقی آن است، و این‌ها نه در شعار که در میدان این رقابت جاری بود، به‌طوری‌که بزرگان و گردانندگان میدان عمدتاً آدم‌های معتمد و ریش‌سفیدی بودند که حرف آنها عین قانون بود و همه خود را ملزم به تبعیت از آن می‌کردند.

چوخه‌کار قدیمی اسفراین اظهار کرد: ازنظر قوانین اجرایی و نحوه برگزاری، کشتی در سه مرحله برگزار می‌شد. به این صورت که دو بار متوالی باید کشتی‌گیر شانه‌اش به زمین می‌خود و در غیر این صورت کشتی به مرحله سوم می‌رسید.

مجری گودهای کشتی باچوخه خراسان شمالی نحوه ورود کشتی‌گیر را این‌گونه تشریح کرد: در دو گوشه میدان دو نفر از سادات می‌نشستند و هرکدام از چوخه‌کاران ابتدا شال سبز یکی از آن‌ها را می‌بوسیدند و روبه‌قبله و البته با وضو و گفتن بسم‌الله ابتدا پای راست را داخل زمین می‌گذاشتند و وارد می‌شدند.

 

هنرمند یکی از نقاط ضعف این روزهای کشتی باچوخه را اجرای فنون کشتی آزاد و فرنگی و به حاشیه رفتن برخی فنون ناب این رشته باستانی عنوان کرد.

علی هنرمند معتقد است: فنون منحصربه‌فردی مثل لِنگ که همگان با آن آشنایی دارند یکی از همان فنون اصیلی است که پس از اجرای آن تماشاگران گود کشتی به وجد می‌آمدند و به قولی شناسنامه کشتی با چوخه است.

وی با اشاره به استقبال جوانان از این رشته گفت: کشتی باچوخه ازلحاظ کمییت و تعداد شرکت‌کنندگان رشد خوبی داشته اما به لحاظ کیفی متأسفانه خیلی افت کرده است و تماشاگر کمتر شاهد اجرای فنون ناب این رشته است.
هنرمند کشتی با چوخه را بستر رشد جوانان مستعد عنوان کرد و گفت: همان‌طور که می‌دانید چوخه کاران ظرفیت بالایی برای ادامه مسیر قهرمانی در رشته‌هایی چون جودو، کوراش، و کشتی آزاد و فرنگی دارند.

پیشکسوت ورزش اسفراین گفت: بسیاری از قهرمانان خراسان شمالی که در رشته‌های رزمی و کشتی برای کشورمان در مسابقات بین‌المللی افتخارآفرینی کرده‌اند، قدم‌های ابتدایی خود در ورزش را از گودهای خاکی کشتی باچوخه برداشته‌اند.

هنرمند بابیان این نکته که بچه‌های کشاورزان و دامداران خراسان شمالی الفبای کشتی را در در سنین کودکی و در کنار خرمن‌های جو و گندم و سرشاخ شدن با هم سن و سال‌های خود یاد آموزش می‌بینند از غفلت فدراسیون کشتی در قبال این استعدادها گلایه کرد.

منبع: فارس

کلیدواژه: خراسان شمالی کشتی فرهنگ ورزش چشمه زینل خان خراسان شمالی کشتی باچوخه کشتی گیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۶۰۶۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲ کوهنورد مفقود شده در ارتفاعات خراسان شمالی پیدا شدند

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان شمالی گفت: ۲ کوهنورد مفقود شده در ارتفاعات «شاه حسن» بام و صفی آباد بعد از تلاش پنج ساعته نیروهای امدادی پیدا شدند و اکنون در سلامتی به سر می برند.

به گزارش مشرق، ابوالفضل محبان روز جمعه در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: ساعت ۲۱:۳۵ دقیقه روز گذشته تماسی مبنی بر مفقودی ۲ نفر از کوهنوردان در ارتفاعات شاه حسن به مرکز پاسخگویی به عملیات ۱۱۲ اعلام شد.

وی افزود: بلافاصله تیم امداد و نجات کوهستان جمعیت هلال احمر اسفراین به منطقه اعزام شدند.

محبان خاطرنشان کرد: نجاتگران جمعیت هلال احمر شهرستان طی جستجوی پنج ساعته، ۲ نفر مفقودی را پیدا کردند و به خانواده آنها تحویل دادند.

شهرستان بام و صفی آباد در ۶۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر اسفراین قرار دارد.

خراسان شمالی یک میلیون نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد از آن در نواحی روستایی سکونت دارند.

دیگر خبرها

  • وزیر فرهنگ درگذشت یکی از بزرگان موسیقی کشور را تسلیت گفت
  • سینه‌ این هنرمند لبریز از اشعار و عرفان بود
  • وزیر ارشاددرگذشت عیسی بخشی از بزرگان موسیقی خراسان را تسلیت گفت
  • پیام تسلیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی درگذشت حاج عیسی قلی‌پور
  • برای هنرمندی که سینه‌اش لبریز از زلالی مذهب و عشق بود
  • پیام تسلیت وزیر فرهنگ در پی درگذشت عیسی بخشی از بزرگان موسیقی
  • درگذشت یک هنرمند موسیقی مقامی/ سالاری: «عیسی قلی پور» بازمانده موسیقی خراسان شمالی بود
  • درگذشت یک هنرمند موسیقی مقامی/سالاری: «عیسی قلی پور» بازمانده موسیقی خراسان شمالی بود
  • ۲ کوهنورد مفقود شده در ارتفاعات خراسان شمالی پیدا شدند
  • سومین دور مسابقات کشتی با چوخه در شیروان برگزار شد